About Me

Η φωτογραφία μου
Θεσ/νίκη, Greece
...είμαι εδώ κι αντέχω...κι ας φυσάει από παντού !!!!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

περιπλάνηση II

ότι απέμεινε από την περιπλάνηση I, μερικές φωτογραφίες που παράπεσαν και η κάρτα του αυστραλού, εικόνα μιας ωκεάνιας παραλίας της πατρίδας του.
Αυτοί Που Τραγουδάνε τα μονοπάτια και Ζωγραφίζουν Τα Τραγούδια…..
Μερικά χρόνια μετά, σε ένα ανήλιαγο ισόγειο, μέσα σε σύννεφα ασημόσκονης, λίμες, γυαλόχαρτα, καμένα μέταλλα και αμέτρητα χαρτιά από ριζόχαρτο πεταμένα, ανάκατα, γεμάτα σχέδια αυτόματης γραφής παλεύαμε να δώσουμε σχήμα σε πλάκες και σύρματα…Πνιγμένοι σε αρχαίες τοιχογραφίες, στεατοπυγικά ειδώλια και αρχέγονα σύμβολα καταγεγραμμένα στο συλλογικό ασυνείδητο, έπαιρνε μορφή το χάος του μυαλού μας. Πεισματικά ακολουθούσαμε το μονοπάτι της δικής μας φυλής, μικροί χορευτές, κύματα, κύκλοι ομόκεντροι  και σπείρες.
Τότε έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του Μπρούς Τσάτουιν Τα Μονοπάτια Των Τραγουδιών.
“Ο λαβύρινθος των αόρατων μονοπατιών που φιδοσέρνονται σ’ όλη την Αυστραλία που οι Ευρωπαίοι τα ξέρουν σαν Δρόμους της Εποχής των Ονείρων ή Μονοπάτια των Τραγουδιών για τους Αυτόχθονες είναι τα Χνάρια των Προγόνων ή Δρόμος του Νόμου. Οι μύθοι των Αυτοχθόνων γύρω από την Δημιουργία μιλάνε για θρυλικά τοτεμικά πλάσματα που περιπλανιόνταν την Εποχή των Ονείρων σ’ ολόκληρη την ήπειρο και ονόμαζαν με το τραγούδι τους καθετί που συναντούσαν στο διάβα τους – πουλιά, ζώα φυτά, βράχια γούρνες-  κι έτσι τραγουδώντας δημιουργούσαν τον κόσμο.”

Utopia http://www.aboriginalartstore.com.au

Ολόκληρη η ήπειρος είναι γεμάτη με ιερά μονοπάτια που έχουν τραγουδηθεί από τον πρόγονο του κάθε τοτέμ, είναι τα ίχνη των Ονείρων που παρέμειναν στην γη σαν δρόμοι επικοινωνίας μεταξύ των απομακρυσμένων φυλών. Ο άνθρωπος που έφευγε για περιπλάνηση έκανε ένα τελετουργικό ταξίδι. Βάδιζε πάνω στα χνάρια του Προγόνου του. Οι Αυτόχθονες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υπάρχει η χώρα αν δεν την δουν και την τραγουδήσουν, όπως ακριβώς την εποχή των Ονείρων.”
Flying Ant Dreaming National Museum of Australia
Οι μητέρες, λένε στα παιδιά τους ιστορίες κάνοντας πάνω στην άμμο σχέδια για να εικονογραφήσουν τις περιπλανήσεις των ηρώων κατά την Εποχή των Ονείρων, χαράζοντας τα ίχνη των προγόνων. Έτσι μαθαίνουν τα μικρά παιδιά να προσανατολίζονται στη γη τους.
Οι πραγματικές ζωγραφιές όμως φτιάχνονται σε μυστικές τελετές που μπορούν να τις δουν μόνο οι μυημένοι.Τα τραγούδια είναι ο χάρτης ολόκληρης της ηπείρου και οι ζωγραφιές που βλέπεις τα Ιερά τους Όνειρα, περιζήτητα έργα τέχνης τώρα πια, που φτιάχνονται για τα μάτια των δυτικών…….

“Οι Αυτόχθονες ήταν ένας λαός που βάδιζε ανάλαφρα πάνω στη γη και όσο πιο λίγα έπαιρνε απ’ αυτή τόσο πιο λίγα είχε να δώσει σ’ αντάλλαγμα, όταν ήθελαν να ευχαριστήσουν την γη για τα δώρα της, άφηναν το δικό τους αίμα να ραντίσει το χώμα.”
Όλοι οι νομαδικοί λαοί αντιμετωπίζουν τον κόσμο ως τέλειο σε αντίθεση με εμάς τους στατικούς και ακινητοποιημένους  που πασχίζουμε συνεχώς να τον αλλάξουμε……..

3 σχόλια:

VAD είπε...

Κι ηρθαν οι...πολιτισμενοι αποικοι,ολα τα παλιοτόμαρα του σκοινιου και του παλουκιού,βγαλμενα απ'τα κάτεργα της Αγγλίας,για να τους...εκπολιτισουν....

effie... είπε...

VAD φαντάσου τι σοκ πάθανε οι άνθρωποι βλέπωντας να "πληγώνεται" η ιερή τους γή και να αλλάζει το τοπίο...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημενο βιβλιο. Χαιρομαι που το google με εστειλε στη ιστιοσελιδα σου !! Την αναδημοσιευσα στο fb αν δεν σε πειραζει βεβαια .. -"Chi Yen".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

έγινα και top