About Me

Η φωτογραφία μου
Θεσ/νίκη, Greece
...είμαι εδώ κι αντέχω...κι ας φυσάει από παντού !!!!

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

η ευχή του γερανού…

Παίρνω την σκυτάλη από τη Χαρά και το blog  “κάντο μ’ αγάπη” μέσω της Καλημέρας που έστειλε ήδη τον δικό της χάρτινο γερανό. Ο Makito, Ιάπωνας που ζει στην Ισπανία,  πιστεύει ότι η συγκέντρωση 1000 χάρτινων γερανών φτιαγμένων με την τεχνική origami, απ’ όλο τον κόσμο και η αποστολή τους στο  e-mail las1000grullas@gmail.com θα δώσει δύναμη και κουράγιο στον λαό του…
Λεπτομέρειες και οδηγίες για την κατασκευή  θα διαβάσεις στην ανάρτηση της Χαράς Ένας γερανός- μια ευχή… πατώντας εδώ

Δεν ξέρω αν με έναν γερανό ή χίλιους θα σταματήσει το κακό (μακάρι να ήταν τόσο εύκολο), το σπουδαιότερο για μένα είναι η συμμετοχή μου στο όνειρο και την ευχή ενός ανθρώπου … Έφτιαξα λοιπόν τον γερανό μου με προσοχή και φροντίδα ελπίζοντας να ταξιδέψει με ούριο άνεμο……πέρα από τις ευχές όμως καλό είναι να κινητοποιηθούμε, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μη βιώσει κανείς όσο κοντά ή μακριά κι αν βρίσκεται την πυρηνική καταστροφή που συντελείται στην Ιαπωνία…ας σταματήσουμε τον παραλογισμό …
Οι γερανοί είναι μεγάλα, με μακριά πόδια και λαιμό, πουλιά. Υπάρχουν δεκαπέντε είδη σε τέσσερα γένη, σε αντίθεση με άλλα πουλιά παρόμοια στην εμφάνιση,  οι γερανοί πετούν με το λαιμό τους τεντωμένο μπροστά. Τα περισσότερα είδη απειλούνται ή κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Σχηματίζουν σμήνη  αλλά γίνονται  μοναχικοί  κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου και μένουν με το ζευγάρι τους. Είναι μονογαμικά πουλιά και ζευγαρώνουν με το ίδιο ταίρι για μια ζωή αναπτύσσοντας γέρους δεσμούς αν και συχνά στα νεαρά ζευγάρια παρατηρούνται “διαζύγια” λόγω των πρώτων αποτυχημένων προσπαθειών για αναπαραγωγή.

Tawaraya Sotatsu and Honami Koetsu 17ος αιώνας
Η ομορφιά των πουλιών και ο θεαματικός χορός του ζευγαρώματος τους είναι ο λόγος που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα και στους μύθους πολλών λαών της Βόρειας Αμερικής, Ελλάδα, Αραβία, Ασία, Κίνα και Ιαπωνία.
Αν κάνεις αναζήτηση στο google  πληκτρολογώντας dance of cranes  θα βρεις πολλές υπέροχες φωτογραφίες των πουλιών να χορεύουν. Στην Ανατολική Ασία  ο γερανός είναι σύμβολο τύχης μακροζωίας και πίστης ( the red-crowned crane το είδος αυτό είναι το δεύτερο πιο σπάνιο στον κόσμο)  μεταναστεύει, εκτός από ένα σμήνος που είναι μόνιμος  κάτοικος της νήσου Χοκάιντο. Έχει ιδιαίτερη θέση στην Ιαπωνική  κουλτούρα και τέχνη και συναντάται σε  πολλούς μύθους και θρύλους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ασίας.


ποιήματα του tawaraya sotatsu πάνω σε χαρτί ζωγραφισμένο με γερανούς

5 σχόλια:

magda είπε...

Σ ευχαριστώ που μου έμαθες τόσα για τους γερανούς !!!
Για τις αρετές τους, οι Ιάπωνες τους έχουν σε πρωτεύουσα θέση !
Γηράσκω αεί διδασκομένη...
Φιλάκια πολλά

ΜΑΡΙΒΙΛΗ ΤΣΟΛΑΚΟΥ είπε...

Φιλενάδα το έκανες πολύ ωραίο!! Έγω αν και θα το ήθελα δεν θα το δοκιμάσω γιατί εκτός του ότι ξεστραβώθηκα κοιτάζοντας το βίντεο,δεν έχω την υπομονή πλέον για τέτοιου είδους χειροτεχνίες. Ο λόγος που γίνετε αυτό είναι πολύ σπουδαίος και με βάζει στη πρίζα, αλλά τα χέρια μου και ο εγκέφαλος μου πλέον δεν με υπακούουν!!(κακό πράγμα τα νεύρα!! χαχα)
Κι όσο για το πουλί είναι θαυμάσια πλάσματα!!

effie... είπε...

@ Μαριβίλη μου κι εγώ παιδεύτηκα το σταματούσα συνέχεια το βίντεο χάλασα δύο αλλά πείσμωσα, δεν με λένε τυχαία υπομονή & όνειρα χαχαχα δεν πειράζει :-)

@ Μάγδα μου κι εγώ τώρα το έψαξα το θέμα περισσότερο γιατί ήθελα να γράψω κάτι που θα πλαισιώνει τις υπέροχες εικόνες 36 ποιήματα πάνω σε χαρτί ζωγραφισμένο με γερανούς :-)

☆sapphire είπε...

effie

Thanks so much for this lovely and thoughtful post. I enjoyed it a lot. The paper crane in the photo is so beautiful. We sometimes make a thousand paper cranes in prayer for peace, recovery from illness, loved one's return and so on and so forth. You can see tons of the thousand cranes in the Peace Memorial Park in Hiroshima.
Tawaraya Sotatsu's cranes are lovely. I'll probably write something about his paintings in late April or May. Thanks for sharing, effie!

effie... είπε...

thank you sapphire for the details, i'll be waiting for your post and more details about Tawaraya Sotatsu's beatiful paintings. I am very interested in Japanese art ! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

έγινα και top